Hoezo? En waarom? Allereerst: wat is vacuüm? Simpelweg het verwijderen van lucht rondom een product, zoals een visje of stukje kaas. Wie echt genoeg heeft van alle griezelige E-nummers en conserveringsmiddelen, vindt hier een methode om je etenswaren zonder conserveringsmiddelen veel langer vers te houden. Nieuw is ook het gebruik van vacuümsystemen voor zogenaamd ‘sous vide’ koken en marineren.
Weg met weggooien, weg met enge conserveringsmiddelen
Bewaren is besparen! En zo is het. Dankzij deze bewezen technologie kun je voedsel tot liefst vijf keer langer vers en smakelijk houden, zonder conserveringsmiddelen. Vis, vlees en groenten kun je nota bene wekenlang goed bewaren, en kaas rustig enkele maanden. Gebruik je de vriezer in combinatie met deze techniek, dan is een bewaartijd van meer dan een jaar mogelijk.
Sous vide: gezond en lekkerder koken
Wat is dat, sous vide koken? Simpelweg het vacuüm verpakken van je vis, vlees en groenten, waarna je het geheel onderdompelt in warm water of laat garen in de (stoom)oven. Omdat de temperaturen veel lager en de bereidingstijd langer zijn dan bij traditioneel koken, krijg je een perfect gegaard product. Dat betekent: meer smaak, kleur, aroma, vocht en voedingsstoffen. Sous vide is een techniek uit de professionele keuken van met name restaurants. Maar mede dankzij de vacuumtechniek, is sous vide nu ook haalbaar voor fijnproevers en bewuste 'kokers' thuis.
Sneller marineren
Ook marineren van vlees of vis doe je sneller in een vacuümzak. De smaak wordt extra lekker, omdat vlees en vis perfect omsloten zijn met marinade, en de marinade optimaal en snel intrekt. Marineren gaat dus heel wat sneller, met een nog beter resultaat.